PRIMARIA COMUNEI GREBANU

Judetul Buzau

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Grebanu este situata in partea central nordica a judetului, la zona de contact dintre Subcarpatii Buzaului si campia Rimnicului. De altfel, aproape 80% din suprafata comunei se afla in zona subcarpatica. Teritoriul sau este oarecum izolat, fiind la 7 km de municipiul Rimnicu Sarat si 41 km de municipiul Buzau. Legatura cu cele doua centre urbane este asigurata de drumul judetean 203 A. Teritoriul comunei este acoperit in proportie de 15% de padure de stejar.

    Prima atestare documentara este din anul 1583, desi pe teritoriul comunei apar dovezi ale locuirii pe aceste meleaguri inca din epoca fierului. Dupa anul 1800, documentele  atesta prezenta in zona a boierilor din famila Sutu, care vor stapani aceste pamanturi.
    Principala ocupatie a locuitorilor comunei a fost agricultura. Pe suprafate relativ mari se cultiva vita de vie si pomi fructiferi. Cresterea animalelor a constituit o alta ramura de baza a economiei.
    Comuna a beneficiat de-a lungul timpului de ateliere mestesugaresti, moara de cereale, ateliere  mecanice, brutarii si distilerii.

    Utilitati - Servicii
    Comuna Grebanu dispune de 4 km de drum national, 9 km de drum judetean si 19 km de drum comunal, ultimele modernizate. Cei 31 km de strazi din comuna sunt inclusi in programul de petruire derulat in perioada 2004 - 2006 de Consiliul Judetean.
    Reteaua de aductiune a apei are o lungime de 36 km si deserveste toti localnicii. In schimb, comuna nu dispune de retea de canalizare si gaze.
    Serviciile sunt un sector slab dezvoltat, in comuna existind doar doua unitati postale si citeva ateliere mestesugaresti. Comuna beneficiaza de televiziune prin cablu, o linie de maxi-taxi pentru asigurarea legaturii cu Buzau si Rimnicu - Sarat.
    In comuna exista un dispensar si doua cabinete medicale, deservite de doi medici si patru cadre sanitare medii.

    Industrie
    Sectorul industrial este slab dezvoltat avand un aport de numai 5% la economia comunei. Pe plan local functioneaza mici unitati de prelucrare a lemnului, de moratit si panificatie precum si confectii.

    Comert
    Activitatea comerciala are un aport de 5% la economia locala. In comuna functioneaza 30 de magazine care comercializeaza in principal marfuri alimentare. De asemeni exista si o farmacie umana.
    Pe raza comunei functioneaza 42 de societati cu capital privat, o societate cu capital mixt si 24 persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice.